דגשים לניהול עסק משפחתי יעיל ואפקטיבי
כמעט מחצית מהעסקים בישראל מוגדרים כ"משפחתיים", כלומר נמצאים בבעלות בני משפחה, מצומצמת או רחבה, מנוהלים על ידיהם ובחלק מהמקרים גם העובדים בעסק, כולם או רובם המכריע, הם חלק מהמשפחה. עסקים מסוג יכולים לצמוח ולהפוך לחברות גדולות מאוד - שטראוס למשל החלה כעסק של משפחה וגם היום, כשמדובר על תאגיד עם שווי שוק של למעלה מ-10 מיליארד ש"ח, מי שמובילים אותו הם מיכאל, בנם של הילדה וריכרד שייסדו את החברה, ובתו עפרה. המפתח העיקרי הוא ניהול יעיל ואפקטיבי, ולשם כך כדאי להקפיד על 4 הדגשים הבאים:
 

1. רק מי שרוצה לעבוד בעסק עובד בו

אחד היתרונות המשמעותיים של עסק משפחתי הוא המוטיבציה הגבוהה של העובדים. המחויבות המלאה להצלחה והמוכנות לתרום גם מעבר לשעות העבודה המקובלות מובנת - הקרבה בין כל העובדים והעובדה שהעסק מפרנס למעשה את כל המשפחה משפיעה כמובן לטובה. אבל מוטיבציה עזה היא לא מובנת מאליה: אם בעסק ישנם גם עובדים שמעדיפים להיות במקום אחר, הם עלולים להרגיש מרמור, תחושת החמצה ובעצם להתנהל כמי שכפו עליהם לעשות משהו שהם ממש לא מעוניינים בו. התוצאה עלולה להיות פגיעה גם בנכונות להתאמץ של העובדים האחרים, ובאופן כללי אווירה עכורה בעסק.

המסקנה - גם אם נדרשות ידיים עובדות, וגם אם הנטייה הטבעית היא לצפות מכל בני המשפחה בגיל העבודה לקחת חלק במאמץ ובעסק, אם ישנם כאלה שהחלומות שלהם נמצאים בתחום אחר (או שמבחינתם עבודה בעסק המשפחתי הינה אינטנסיבית מדי מבחינת האינטראקציות עם שאר בני המשפחה) - כדאי לשחרר אותם.
 

2. מקסימום כנות, מינימום שיפוטיות

דגש חשוב נוסף בהתנהלות אפקטיבית בעסקים משפחתיים היא פתיחות מלאה אבל ללא שיפוטיות. לא קל להסתגל לתקשורת כנה ובהקשר זה חובה לזכור שבכל עסק נדרשת הכוונה של העובדים, מתן פידבקים מדויקים כולל כאלה שליליים במידת הצורך. ביקורת נוקבת על בן או בת משפחה הם תמיד חוויה קשה בגלל המעורבות הרגשית הגבוהה, מה גם שבחלק מהמקרים ישנם משקעי עבר בין בני המשפחה, אבל מצד שני על-מנת שכל העובדים ימלאו את תפקידם בצורה הטובה ביותר נדרשת פתיחות. על מנת להצליח להגיע לכנות מקסימלית ובמקביל למינימום שיפוטיות, כך שגם המסרים המורכבים ביותר יעברו בצורה אפקטיבית וייקלטו היטב, נדרש אימון. אימון עסקי אישי מקנה כלים יעילים מאוד ואם מקפידים לתרגל אותם באופן קבוע - למשל ישיבה שבועית שבה מועלות כל הסוגיות הרלוונטיות וכל המשתתפים מתאמצים לרסן את השיפוטיות שטבועה ברובנו - התוצאות תהיינה טובות מאוד.
 

3. היררכיה מדויקת וחד משמעית

אחת מנקודות התורפה המשמעותיות של עסק משפחתי היא היעדר היררכיה ברורה. קל להבין מדוע נוצרת בעיה זו: היחסים במשפחה, בכל משפחה, מורכבים מטבעם, וישנו החשש מפני עוד תסבוכות וקונפליקטים. מצד שני עסק שאין בו היררכיה מדויקת וחד משמעית לא יוכל להתנהל באופן מיטבי. רק חלוקה ברורה של סמכויות ותחומי אחריות מאפשרת קבלת החלטות נכונות ומיצוי הפוטנציאל של העסק - ואם בני המשפחה תרגלו תקשורת מקרבת ולא שיפוטית, יהיה להם קל יותר להסתגל גם להיררכיה וגם לעובדה שנדרשת קבלת מרות מצד המנהלים בעסק.
 

4. לא לדבר על עסקים בארוחות משפחתיות

חיסרון מסוים נוסף של עסק משפחתי הוא הקושי להפריד בין עסק לבין משפחה. כשגם בארוחות המשפחתיות הנושא העיקרי הוא העסק, המשפחה עלולה להישאב יתר על המידה ובעצם להיבלע. מומלץ בחום לקבוע כללים ברורים לגבי מתי אפשר לדבר על עסקים ומתי נמנעים מכך - וכמובן להיצמד אליהם כדי להשאיר מקום גם למשפחה.